Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 8 guests and no members online

Otvorena javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka

 

Državna geodetska uprava otvara javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka s ciljem omogućavanja sudjelovanja svih zainteresiranih strana u raspravama o sadržaju i odredbama Zakona. Nacrt prijedloga Zakona izradilo je Povjerenstvo za izradu nacrta Zakona u suradnji s radnim skupinama NIPP-a, te uz potporu dva međunarodna projekta: INSPIRATION – Spatial Data Infrastructure in the Western Balkans i Service Provision for the Support to the NSDI Development. U tom iterativnom procesu sudjelovalo je na različite načine više od 50-ak osoba iz domaćih i međunarodnih stručnih krugova.

Koncept infrastrukture prostornih podataka na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj reguliran je odredbama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (NN br: 16/07 i 124/2010) dok je infrastruktura prostornih podataka na razini Europske unije regulirana zahtjevima INSPIRE (INfrastructure for SPatial InfoRmation in Europe) direktive (2007/2/EC). U sklopu aktivnosti na zatvaranju pregovora o pristupanju s Europskom unijom u poglavlju 27. Okoliš, Hrvatska je preuzela obvezu u potpunosti transportirati INSPIRE direktivu u nacionalno zakonodavstvo čime su stvoreni uvjeti za donošenje Zakona o NIPP-u. Sukladno Direktivi, Zakonom se osigurava pristup, dijeljenje, korištenje i ažuriranje prostornih podataka na načelima transparentnosti, razmjernosti, ekonomičnosti i dostupnosti. 

Kako bi se prikupilo mišljenje svih  zainteresiranih strana o predloženom Nacrtu prijedloga Zakona, poziva se zainteresirana javnost da dostavi svoje načelne primjedbe i prijedloge na cjelokupni tekst, kao i konkretne primjedbe i prijedloge na pojedine članke čime će se omogućiti daljnje poboljšanje Zakona prije upućivanja u postupak usvajanja. Svoje sugestije, prijedloge i komentare molimo uputiti preko obrasca sudjelovanja u savjetovanju koji možete preuzeti OVDJE, te ga popunjenog uputiti na adresu elektroničke pošte: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Javna rasprava bit će otvorena do 12. veljače  2013. godine.