Prijavi se

Pratite nas na facebook-u

Posljednje na forumu

  • No posts to display.

Tko je online

We have 8 guests and no members online

O nama

Institut za GIS (iGIS) – udruga koja kao misiju ima povezivanje profesionalnih korisnika GIS tehnologija s svim ostalim korisnicima ili potencijalnim korisnicima.

S obzirom da svaka odluka koja uključuje prostorne aspekte, kao na primjer kada treba donijeti odluku na kojem se mjestu nešto može ili ne može graditi/raditi/provoditi/koristiti, treba podršku i pomoć GIS tehnologija, naš je cilj da u tome smislu pružimo podršku svima kojima je to potrebno,  pri tom promovirajući korištenje industrijskih standarda vezanih uz geoprostorne usluge što uključuje, ali se ne ograničava na OpenLS standard za razmjenu podataka.

 

U višegodišnjoj praksi stručnjaka koji su se okupili u Institutu za GIS postalo je jasno sljedeće: sve osobe kojima je nužno donijeti neke odluke, u smislu da žele osmisliti neki projekt, provoditi određene aktivnosti ili slično, trebaju i žele imati uvid u stanje u prostoru, odnosno prostorne podatke. Sve to  moguće je korištenjem GIS tehnologija budući da je glavni proizvod svake GIS aplikacije tematska karta koja daje prikaz „stvarnog“ stanja na terenu, moguće promjene ili moguća rješenja. Jednostavnije rečeno, GIS je shematski pogled na prostor oko nas te daje novu dimenziju zastarjeloj tehnologiji „slova ili slike na papiru“.

 

Također GIS može pružati podršku različitim projektima lokalne ili znanstvene zajednice koji imaju za cilj razvoj, upravljanje održivim resursima, kvalitetno upravljanje, zaštitu i sl.. za što je nekada bilo potrebno fizičko pretraživanje različitih arhiva i podataka. GIS je u sredstvo, alat, a ne cilj.

 

S obzirom na današnji sve brži razvoj novih tehnologija i istraživanja, svjesni smo i potrebe čak i  prilagođavanja zakonskog okvira, s obzirom da je za uspješnu uporabu GIS-a vrlo često potrebno promijeniti način razmišljanja i promatranja svijeta oko nas.

 

GIS je podesan za sve vrste korisnika, početnike i profesionalce, no GIS softver je potrebno napuniti podacima kako bi se mogao koristiti te je mnogim nestručnjacima potrebna pomoć u pretraživanju ili formiranju prilagođenog seta podataka i informacija koje su u skladu s konkretnim potrebama za koje su namijenjene.

 

Ciljevi i svrha osnivanja Instituta su promicanje i popularizacija tehnologija geografskog informacijskog sustava (GIS-a),  poticanje sudjelovanja javnosti u procesu digitalizacije i korištenja prostornih podataka, informiranje građana o temama s područja GIS-a, jačanje utjecaja organiziranog civilnog društva u području GIS tehnologija, istraživanja mogućnosti korištenja GIS-a u svrhu poboljšanja efikasnosti te unaprjeđenja drugih djelatnosti kao što su to znanost, turizam, zdravstvo, školstvo, poljoprivreda, industrija i druge.  Kao najvažnije željeli bi istaknuti podupiranje inicijativa mladih u korištenju GIS tehnologija, promicanje zaštite okoliša i prirodnih bogatstava te kulturne baštine te promicanje zaštite i uređenja izuzetno vrijednih dijelova okoliša, sprječavanje rizika i opasnosti po okoliš,  efikasnijeg čuvanja  biološke i krajobrazne raznolikosti i prirodnog bogatstva korištenjem GIS tehnologija.

U tome smislu iGIS planira poticanje suradnje s raznim organizacijama i ustanovama građanskog društva čije su djelatnosti bliske djelatnostima Instituta te suradnju na stručnim, znanstveno – istraživačkim, edukacijskim i drugim projektima. Također planiramo pokrenuti bilten ili časopis u smislu informiranje javnosti o radu Instituta, aktivno sudjelovati u akcijama, projektima i kampanjama, na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini te surađivati s tijelima državne uprave i jedinicama lokalne samouprave u smislu davanjem mišljenja, primjedbi, sugestija glede donošenja uputa i propisa o korištenju GIS tehnologija.

Pružamo informacije i pomoć u svim aspektima: Desktop-GIS (za jednog korisnika), Server-GIS (baza podataka), Web-GIS (…), Mobilni GIS (…).